‘Er ligt zo’n grote schoonheid in muziek besloten, dat je er alles voor zou willen doen om haar te kunnen doorgronden!’

‘Er ligt zo’n grote schoonheid in muziek besloten, dat je er alles voor zou willen doen om haar te kunnen doorgronden!’

Biografie

Er ligt zo’n grote schoonheid in muziek besloten, dat je er alles voor zou willen doen om haar te kunnen doorgronden!’, is het antwoord dat Maarten zal geven als hem wordt gevraagd waarom hij de muziekwereld is ingegaan. Maar deze ambitie is niet uit de lucht komen vallen.

Maarten heeft in zijn jonge jaren zijn grote passie voor muziek en de uitvoering ervan ontwikkeld door veel te luisteren naar klassieke muziek. Met name toen hij op zijn zeventiende piano ging studeren bij Adriaan Hoek is zijn aandacht voor muziek in een stroomversnelling gekomen. Voordat hij piano ging studeren had hij al verschillende jaren dwarsfluit gespeeld, maar dit instrument had zijn hart niet. Tijdens zijn pianolessen ontstond de ambitie om koordirigent te worden. Zodoende besloot hij een jaar later om naast piano zich in dit vak te bekwamen. Na deze stap was zijn interesse in de wonderlijke wereld van de klassieke muziek niet meer te stuiten. Toen hij merkte dat deze muziek een deel van hemzelf was gaan worden, en hij enkele jaren koordirectie studeerde bij Paul Heijboer, besloot hij auditie te doen bij het conservatorium van Utrecht.

Nadat hij was toegelaten voor de vooropleiding en deze een jaar had gevolgd, heeft hij auditie gedaan voor de bacheloropleiding. Hier werd hij aangenomen en volgt hij sinds 2017 met ongebreideld enthousiasme deze opleiding bij Rob Vermeulen. Op 16 juni 2023 hoopt hij zijn eindexamen af te leggen en na de zomer te beginnen met de master Koordirectie.

Maarten vindt het belangrijk om zich breed te ontwikkelen om daardoor een goede en bekwame dirigent te zijn. Zo dirigeert hij al enkele jaren verschillende (project)koren en ensembles en arrangeert hij muziek voor koor en ensemble/orkest. Ook zingt hij, en heeft hij gezongen, bij verschillende koren, waaronder het concertkoor Ars Musica van Patrick van der Linden, Sonante Vocale van Patrick Pranger, Chantez-à-Dieu van Paul Heijboer en verschillende andere kamer/oratoriumkoren op projectbasis, waaronder het Zeeuws Vocaal Ensemble en Canticum Amicorum. Verder zingt Maarten in een zelf opgericht Octet, zingt hij bij de Domcantorij en heeft hij zijn solodebuut gemaakt bij Patrick van der Linden met de basaria uit BWV 131.
Naast de zanglessen op het conservatorium bij José Lieshout volgde hij zanglessen bij Patrick Pranger, Gerben van der Werf en Klaartje van Veldhoven. Sinds 2021 volgt hij een honoursprogramma zang bij Karin van der Poel.

Ook heeft hij masterclasses koordirectie gevolgd bij Martina Batic en Krista Audere en hoopt hij in 2023 een masterclass van Jos van Veldhoven te volgen. Daarnaast deed hij mee aan de projectlessen ensemblezang van Boudewijn Jansen, was hij onderdeel van het Messiah-project van Johanette Zomer, werkte hij mee aan het Utrecht Te Deum in het kader van 900 jaar Utrecht en het Mozart Requiem. Verder studeert hij piano bij Matthijs Solinger en cello bij Junanito Limón Romero.

Aan de Universiteit van Utrecht heeft Maarten de minor Muziekwetenschap gevolgd. Hier heeft ook zijn beide bachelors Rechtsgeleerdheid en Geschiedwetenschap behaald en hoopt hij in de zomer van 2023 zijn master Strafrecht af te ronden.

Zijn vak als dirigent beschouwt hij als een ambacht met een grote verantwoordelijkheid: ‘Het is een grote eer om in dienst van de muziek te staan, maar tegelijkertijd is het een bijna onmogelijke opgave om haar te doorgronden en haar in al haar pracht te laten schitteren’.